Adoptieprocedure

Adopties van katten en honden vinden bij voorkeur plaats op afspraak. Bij interesse in een hond of een kat gelieve dan telefonisch of per e-mail een afspraak te maken. Zo kunnen we de bezoekers spreiden over de namiddag en ervoor zorgen dat er een medewerker klaarstaat om je te begeleiden bij de adoptie.

Je meldt je bij aankomst in ons asiel eerst aan in het bureau. Breng zeker je identiteitskaart mee, alsmede de pincode van je identiteitskaart om bij de adoptie de registratie van de chip te kunnen uitvoeren. Onze adopteerbare poezen kunt u bekijken in de twee kattenpaleizen; voor de honden zal je uitgenodigd worden tot een bezoek aan de hokjes en looprennen.

Op deze manier kan je in alle rust kennis maken met onze dieren.

Poezen:

Indien je een kater of kattin ziet die je aanspreekt zal de oppasser deze uit het lokaal halen, zodat je in het bureau nader kennis met deze kat kunt maken. Klikt het tussen jullie, en je beslist tot adoptie, dan zullen de nodige adoptiedocumenten opgesteld worden en mag je de poes meenemen naar zijn nieuwe thuis. Onze poezen zijn gecastreerd of gesteriliseerd, gechipt en geregistreerd, gevaccineerd, ontvlooid en ontwormd. Poezen ouder dan 6 maand worden getest op aids en leukemie. Tarief adoptie bedraagt 190 euro voor een gewone kat en 300 euro voor een raskat, zowel voor een kater als een kattin.

Honden:

Vragenlijst adoptie honden

Als je interesse hebt in een hond, dan vragen we je om deze vragenlijst in te vullen. Daarna zal je gecontacteerd worden door één van onze medewerkers. Indien er een mogelijke klik met de hond kan zijn, volgt een wandeling met de hond onder begeleiding van een medewerker van het asiel. Deze zal je reeds de eerste informatie over de hond kunnen geven. In het bureau kan je vervolgens alle informatie opvragen waarover ons centrum beschikt. Als het dier een vondeling is, kan het gebeuren dat weinig gegevens beschikbaar zijn. De oppasser zal jou informatie vragen over de toekomstige leefomstandigheden van de hond. Hierna kan je verder kennis maken met de hond. We verwachten dat je meerdere keren met de hond komt wandelen zodat er een band met de hond kan worden opgebouwd en om er voor te zorgen dat de adoptie weloverwogen is. Als er een goede match is met de hond en wij van oordeel zijn dat de hond, gelet op zijn specifieke behoeften, in een geschikte thuis zal terecht komen, kan de adoptieprocedure verder afgehandeld worden.

Wij kunnen ten allen tijde, in het belang van het dier, een adoptie weigeren, indien wij van oordeel zijn dat aan voormelde voorwaarden niet of onvoldoende voldaan wordt.

Iedere hond die ons centrum verlaat is gevaccineerd, gechipt en geregistreerd, ontvlooid en ontwormd.

De tarieven voor de adoptie van een hond bedragen:

  • een puppy rashond of niet-rashond (tot 6 maand) en een jonge rashond tot drie jaar: 400 euro
  • een jonge niet-rashond tot drie jaar: 300 euro
  • honden tot 8 jaar: 280 euro
  • honden ouder dan 8 jaar: 175 euro

In de hoger vermelde bijdragen is de BTW inbegrepen.

Het Blauwe Kruis zal eveneens overgaan tot een controlebezoek om na te gaan of de hond goed behandeld wordt.

Konijnen:

De adoptieprijs voor een konijn bedraagt € 40,00.

In deze prijs zit een vaccin tegen drie ziektes inbegrepen dat op zich reeds € 23,00 kost. De rammelaars worden steeds gecastreerd om ongewenste nestjes te vermijden.

Een konijn is een groepsdier en heeft behoefte aan soortgenootjes. Daarom worden ze niet alleen geplaatst. Een konijn die alleen moet leven, is ongelukkig.

We willen tevens vermijden dat konijnen permanent in veel te kleine kooien terecht komen. De minimale ruimte voor een koppel dwergkonijnen is 4 m². Bij voorkeur beschikken ze over een veilige buitenren waar ze vrij kunnen rondhuppelen.

Ingeval je bij ons een dier wilt adopteren, kom je best eens langs in ons dierenopvangcentrum.