Over ons

Historiek
Dierenbescherming in Brugge: historiek
Sinds 1975 zorgt Het Blauwe Kruis Brugge vzw als onafhankelijke vereniging voor de opvang van verloren gelopen, afgestane en verwaarloosde kleine huisdieren. Sinds 1979 gebeurt dit in het dierenopvangcentrum in de Krinkelstraat.
Het asiel werd in de loop van de jaren uitgebreid tot de toestand van vandaag: opvang voor 65 honden in binnen- en buitenhokken en overdekte looprennen; paviljoen en quarantaineverblijf voor ongeveer evenveel poezen; een ziekenboeg voor zieke honden met aangepaste verzorgingsruimte; keuken, bureel, werkplaats, didactisch lokaal voor de scholen, berging..
Sinds enige tijd het is verderop gelegen boerderijtje aan het asiel toegevoegd en dit zal in de toekomst vooral moeten gaan dienen voor de opvang van grotere dieren.

Wat doen we
De hoofdactiviteit van het dierenasiel is uiteraard dierenopvang: we vangen verloren gelopen en afgestane honden en katten op een menselijk manier op. Wij proberen ze in de eerste plaats terug te bezorgen aan hun rechtmatige eigenaar of ze een nieuwe thuis te geven.

Werkingsgebied

Het Blauwe Kruis Brugge staat in voor de opvang van verloren gelopen dieren uit een vrij groot gebied. In de eerste plaats is er Brugge met zijn deelgemeenten. Er bestaan verder contractuele overeenkomsten met volgende gemeenten: Beernem, Blankenberge, Damme, De Haan, Jabbeke, Lichtervelde, Oostkamp, Ruiselede, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke. Ook afgestane dieren komen uit dit gebied in ons asiel terecht, maar mensen die niet verder kunnen (of wensen) voor hun dier te zorgen komen dikwijls nog van véél verder.

Doelstelling

Welzijn van honden en katten
Da’s natuurlijk de belangrijkste doelstelling. Het Dierenopvangcentrum Blauwe Kruis Brugge is een vereniging zonder winstoogmerk. Onze doelen zijn dus maatschappelijk en moreel. Hieronder lees je ze allemaal.

  • De beschermin